Babky bylinkárky

Babky bylinkárky

Aj po rokoch vieme, že niektoré liečivé bylinky majú svoj význam a môžu nám byť nápomocné. Čoraz viac ľudí opätovne siaha po týchto bylinkách, ktoré predstavujú:

bylinky

  • Prvotnú liečbu
  • Doplnkovú liečbu
  • Alternatívnu liečbu

Určite nie je vhodné všetky ľahké nachladenia a kašle okamžite liečiť antibiotikami. Zaiste nie je potrebné pri jednej vyrážke bežať k dermatológovi. Nič nie je treba preceňovať, ale ani podceňovať.
Vždy pri začínajúcom nachladnutí, chrípke, alebo inej chorobe siahnem najprv po bylinkách. Uvarím si lipový čaj s medom večer pred spaním, soľou si vykloktám boľavé hrdlo, zjem pár strúčikov cesnaku. Nevyhľadávam lekára okamžite. Ak ale teploty neklesajú pri mojom spôsobe liečby ani štvrtý deň- potom už lekára navštívim. Bylinky beriem ako prvotnú a doplnkovú liečbu.

Neriešim všetko stoj čo stoj iba bylinkami zatracujúc lekársku vedu.
Rokmi sa zo mňa stala babka bylinkárka. Mám doma nasušené liečivé bylinky pre seba aj pre celú moju rodinu- pre prípad potreby.

  • Lipový kvet -na nachladnutie a vypotenie tela v prípade teplôt
  • Fialka- proti dráždivému kašľu
  • Pamajorán- na upokojenie aj na kašeľ
  • Púpavový med- na kašeľ
  • Slez lesný- na čajík proti detskému kašľu
  • Ľubovník bodkovaný- pri chorobách žalúdka a pečene, ale aj na posilnenie nervovej sústavy
  • Majorán záhradný je vhodný proti migréne
  • Mäta prieporná na osvieženie ale aj na podporu trávenia
  • Nechtík lekársky na ekzémy
  • Orech- na žalúdočné problémy vo forme likéru pre dospelých
  • Palina je vhodná na pokazený žalúdok

sušené bylinky
Pri zbere a spracovaní liečivých rastlín je potrebné dodržiavať určité pravidlá. Nikdy nezberáme bylinky pri cestách. Vždy ich starostlivo nastriháme a voľne rozložíme na sušenie. Nikdy nie celé kytice – vznikli by plesne. Po dôkladnom usušení ich odkladám do papierových alebo plátených vrecúšok na suché miesto.
Čaj nikdy nerobím silný a sladím zásadne medom. Tinktúry robím s domácou pálenkou. Rovnako liečivé bylinné likéry. Mastičky robím vždy s bravčovou masťou, prípadne s olivovým olejom.