Ak by som sa mal zamyslieť nad úvahou, ktoré jedlo má rada väčšina ľudí, k populárnym jedlám, ktoré by som spomenul, by som zrejme zaradil Maďarský guláš s knedľou a pravdepodobne by som vôbec nebol ďaleko od pravdy.

guláš

Bravčové alebo hovädzie mäso?
Znalec, no i kuchársky lajko vie, že hlavnou ingredienciou je bravčové mäso. Avšak pri tomto jedle je chutná i tá samotná šťava, ku ktorej sa náramne hodí i spomenutá knedľa. No aj ja osobne skôr preferujem to hovädzie mäso, moja mama niekedy spraví kvôli mne výnimku, no zistil som, že nie som jediný. Hovädzie mäso v tomto guláši uprednostňujú aj iní ľudia, dokonca skúsení kuchári, ktorí majú podobné chute. Ale nič vám nechcem vnucovať, pôvodný recept obsahuje mäso bravčové, každý nech si spraví, aké mu chutí, no ak aj vy máte radšej hovädzinu, dá sa to spraviť i takýmto štýlom a verte mi, je to rovnako dobré, mne osobne to prišlo ešte chutnejšie.

Ako som vlastne mohol zabudnúť spomenúť zemiaky? Bez nich by to predsa nebolo ono, tie zemiaky sú tam veľmi chutným doplnkom, bez nich je možné tento recept pripraviť, avšak prečo? Nebolo by to už ono, k správnemu gulášu predsa patria i zemiaky.

Na to, aby bol ten recept taký, na aký sme zvyklí, teda že jeho vôňa je cítiť už na diaľku, k tomu je potrebné zmiešať dokopy tie správne a vhodné ingrediencie, to je vlastne jedna z tých najdôležitejších vecí, čo sa týka varenia tohto jedla. Práve tie koreniny a iné doplnky dokážu ovplyvniť chuť a vlastne celkový pôžitok, no aj tú samotnú lákavú vôňu, ako som už spomenul.

maso na guláš

Pri tejto téme mi teda nedá nespomenúť, že sa organizujú rôzne súťaže vo varení gulášu a zaujímavé je, že každý správny zúčastnený, má čosi svoje, teda svoj vlastný doplnok, vlastne aj vlastnú metódu, vďaka ktorej je práve jeho tanier chutný a niečím výnimočný, zrejme ste sa s týmto pocitom už stretli, alebo sa súťaží zúčastňujete dokonca súťažne aj sami.